update Pana GX80

Nu ik de camera een goeie 3 maanden in bezit heb, vind ik het tijd om weer eens een “review” update met jullie te delen. En aangezien ik geen expert ben, is dit vooral mijn beeld en ervaring.

Laat ik beginnen met de batterij. Als je overstapt van een canon spiegelreflex waar je met gemak een kleine 1.000 foto’s kan maken op een batterijlading, dan kom je met de pana bedrogen uit. Na maximaal 300 plaatjes zit het er op. Even filmen, beetje foto’s terug kijken en met 4k snelle opnames maken, dan wordt het zelfs nog veel minder. Oplossing ligt voor de hand, een tweede batterij. Nu is dit niet exclusief voor de pana, maar alle systeemcamera’s hebben daar een beetje last van. Dat is het compromis voor een kleiner en lichter toestel.

De camera heeft een een menu en een serie aan opties, dat wanneer ik die zou uitprinten ik een behoorlijke woonkamer er mee zou kunnen behangen. Dat is niet iets negatiefs, maar wel iets waar je aan moet wennen en wat je moet leren. Vaak vergeet ik om bijvoorbeeld de focus op tracking te zetten om de dames scherp in beeld te krijgen, vooral als ze op me afstormen. Soms raak ik nog de weg kwijt in het menu en zoek me een ongans. Ook dit is natuurlijk gewoon leren en wennen.

Wat echt fantastisch is, is de 4k modus waarbij je bij het indrukken van de sluiterknop zowel een halve seconde ervoor als erna vastlegt. Hiermee wordt het dus mogelijk om momenten vast te leggen die normaal niet te doen zijn, zoals een reiger die een vis vangt. Een optie die ik vaker moet gaan gebruiken en waar ik een keer een hele blog over zal schrijven.

de pana schakelt automatisch tussen het grote scherm en de elektronische zoeker (EVF) als je de camera voor je oog houdt. Maar het systeem is redelijk gevoelig en wanneer je met je hand voor de EVF komt gaat het scherm uit. Dit al rechtshandige mensen zelden overkomen, maar als linkspoot gebeurt dat redelijk vaak en sta je naar een donker scherm te staren. Zodra je vinger niet meer voor de EVF zit gaat het grote scherm weer aan. Ook dit is gewoon wennen, maar soms erg irritant.

Tja ik heb nog niet alles kunnen testen, zo staat een timelapse hoog op het verlanglijstje en flitsen op het tweede gordijn maar dat komt allemaal nog wel.

En oh wat ben ik blij met de kwaliteit van de foto’s! Wat een scherpte, wat een kleuren! wat een super camera!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *