studiofotografie

Als je je leven deelt met een groot aantal viervoeters, dan is de kans groot dat je van hen heel veel foto’s maakt. Ik wilde echter naast de vooral zeer actieve foto’s ook graag portretten van ze maken. Leonbergers zijn met hun donkere koppen en koperkleurige vacht uitermate geschikt om de fotograferen tegen een donkere achtergrond en ik ben dan ook begonnen met het maken van portretten van onze dames en de pups van het laatste nestje.

Eind 2018 een set flitslampen gekregen voor mijn verjaardag en deze set aangevuld met een achtergrondsysteem. Beide van Falconeyes. Spul voor de beginner, maar zeker niet slecht of “goedkoop”.

De grootste uitdaging is natuurlijk om je hond even stil te laten zitten, er zijn echter nog veel meer uitdagingen. De eerste is dat op een zwart doek je altijd haren zal zien en dat je wel je huiskamer, of welke ruimte je ook gebruikt voor de studieopnames, donker genoeg kan krijgen.

Het donker maken van onze huiskamer is relatief eenvoudig dankzij een rolluik aan de voorkant en verduisterende gordijnen in de keuken.

Maar die haren zijn een stuk lastiger. Je kan dit oplossen door met papier te gaan werken, maar een doek was een stuk goedkoper en te wassen in de wasmachine. Zeker als je pups gaat fotograferen is de kans namelijk groot dat ze heel onverwacht toch een plasje doen en daar kan papier heel slecht tegen. Na heel wat testopnames en spelen met de settings bleef ik veel last houden van de haren en dan met name de reflectie die het gaf bij het flitsen. Ik heb dit opgelost door een polariserend filter te gebruiken. Dit leverde het gewenste effect op. Natuurlijk blijf je haren zien, zeker als je ze liggend op de gevoelige plaat vastlegt.

De foto’s heb ik naderhand in Lightroom CC verder bewerkt, waarbij ik met name de zwarte achtergrond verder donker heb gemaakt en met een radiaal het kopje iets lichter.

Ondertussen al een aantal sessie hier in huis gedaan en binnenkort voor het eerst bij een andere fokker.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider